Raspuns la  Chestionarul de 8 Martie: 8 martie este Ziua Mamei si tot  o data a  Femei!

A. Ziua Mamei

I) Cum a inceput in antichitate:

Istoricii spun ca „Ziua Mamei” isi are originile in festivalul dedicat mamei zeilor Rhea, tinut in Grecia Antica. Zeita pamantului Rhea era sotia lui Cronos, zeul timpului si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp. De asemenea, in Roma, Cybele mama zeilor era venerata inca din anii 250 IH. Sarbatoarea era cunoscuta sub denumirea de Hilaria si tinea trei zile, de pe data de 15 martie pana pe 18 martie.
In anii 1600, Anglia celebra o zi numita „Sambata Mamelor”, in a patra sambata a postului Pastelui, pentru a cinsti mamele. In acele timpuri, multi oameni saraci lucrau ca servitori pentru bogatasi. Cum cea mai mare parte a slujbelor erau departe, acestia locuiau in casa stapanului lor. De Sambata Mamelor aveau permisiunea de a-si petrece ziua alaturi de cei dragi. O prajitura speciala se gatea pentru aceasta ocazie festiva.
Odata cu raspandirea religiei crestine pe glob, istoricii sunt de parere ca „Mama Biserica” a substituit cealalta sarbatoare „Mama Zeita”. Multi spun ca ceremoniile care erau tinute in cinstea lui Cybele au fost adoptate de biserica pentru a venera pe Maria, mama lui Isus Cristos. Ele reprezentau puterea spirituala care ne-a dat viata si ne protejeaza de tot ceea ce este rau. In timp, cele doua sarbatori s-au amestecat si au devenit una singura „Ziua Mamei”.

II) Cum a inceput in lumea moderna:

În anul 1977 Adunarea Generală a ONU-ului a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 19761985 ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii.

Ziua mamei a fost creata ca o zi in care intreaga familie sa-si onoreze  mama, celebrata in diferite zile in diferite zone ale globului. Completeaza Ziua Tatalui, sarbatoarea tatilor.

B) Ziua Femei

Ziua Internationala a Femeii (IWD) este sarbatorita pe 8 martie în fiecare an. Este o sarbatoare majora mondiala  din punct de vedere economic, politic si social al realizarilor femeilor.

Inceput ca un eveniment politic, aceasta sarbatoare ,in final, s-a amestecat cu traditiile si culturile anumitor tari(in principal Rusia si tarile care au format Blocul Sovietic ). A inceput ca un eveniment politic, de vacanta amestecate în cultură de mai multe ţări (în primul rând, Rusia şi ţările din fostul bloc sovietic). In unele zone ,ziua si-a pierdut sensul politic , si a devenit o simpla ocazie pentru barbati de a-si exprima dragostea femeilor din jurul lor ,oarecum similar cu Ziua Mamei si St Valentine’s Day mizate impreuna. In alte zone, totusi,  drepturile politice si umane create de  Natunile Unite se regasesc puternic, politic şi social şi de sensibilizare cu privire la luptele de femei din întreaga lume sunt aduse şi examinate într-un mod plin de speranţă.

via wikipedia.org si http://www.e-scoala.ro

Mai multe pe:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Mother%27s_Day
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/March_8
  3. http://www.e-scoala.ro/martie/mama.html
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/International_Women%27s_Day

11 dintre voi ati spus ca  8 Martie este  Ziua Femei , 7 ati spus ca e Ziua Mamei , iar o persoana a spus ca este o zi obisnuita ca oricare alta.

5353

Voteaza tema ta preferata pentru blog  AICI!

Reblog this post [with Zemanta]